In Nederland is enorme beroering ontstaan bij de presentatie van het eindrapport van de tijdelijke commissie ‘Innovatie en Toekomst Pers’. In dit rapport wordt er uitgekeken naar wat de toekomst van de pers bij onze Noorderburen zou kunnen zijn. Eén van de voorstellen behelst het belasten van de huiselijke internet aansluitingen met enkele euro’s.Dit geld zou gaan naar verschillende initiatieven om de traditionele pers in leven te houden. De meest innovatieve drager onder de media moet de achtergebleven broertjes en zusjes verder helpen. Protest is er alom te horen. Natuurlijk was het gemor het luidst vanuit de hoek van de internet providers. Die zien de groei van hun aansluitingen nu al stagneren.
Nieuws is niet meer wat het ooit geweest is. Honderd jaar terug moest je over veel geld beschikken om een drukpers te bekostigen. Vrijheid van mening was een relatief iets. Vandaag kan je met een eenvoudige huisaansluiting op internet en een eenvoudige computer die je in het grootwarenhuis samen met een bak bier koopt al nieuws maken.
Digitale marketing jongens en meisjes die het concept van de nieuwsbrief omarmden vormen vandaag al een alternatief nieuwscircuit. Een ondernemer weet immers dat zijn product maar aandacht krijgt als hij ook relevante informatie en nieuws aan zijn gemailde nieuwsbrief toevoegt.
Het enige verschil met een gedrukte krant is de volgorde. Daar brengt men informatie die men aanvult met reclame. Alleen is dat laatste niet evident meer. De reclame haakt af. Omdat ze nu één op één communiceren met de doelgroep door middel van een digitale nieuwsbrief. En zo is de cirkel rond.
Om de zieltogende pers te redden zoekt men naar inkomsten. En dat worden de aansluitingen op internet. En dat zal zeker gevolgen hebben. Het aantal internetaansluitingen zal wel niet drastisch dalen, maar de groei zal er ook uit zijn. De doelgroep die digitaal te bereiken is, zal stagneren. Geen goede zaak voor wie digitaal communiceren als speerpunt voorzien heeft.
Nu wordt meestal de soep niet zo heet gegeten als ze uitgeschept wordt. Half internettend Nederland heeft haar verontwaardiging al geuit. De kans dat de taks er zal komen is klein. Allicht zal in de vorm van een achterhoede gevecht nog een ander oude denkpiste boven komen drijven. De digitale postzegel voor een e-mail. Een e-mail zenden kost je dan x cent. Dit ter voorkoming van spam zegt de éne. Ter vulling van het begrotingsgat zegt de andere.
In ieder geval mag het duidelijk zijn dat de maatschappij duidelijk het bijna gratis internet verkeer begint te viseren. En dat is een slechte zaak. Want net zoals je bijvoorbeeld bij de klassieke post je moet inhouden om binnen de standaard afmetingen te blijven, zal je straks misschien bij e-mail hetzelfde moeten doen. Omdat anders de ontvanger moet betalen. En daar sta je dan met je boodschap voor een gesloten deur. Geen fraai vooruitzicht.