Overheden beginnen steeds meer oog te krijgen voor de nieuwe media. Ook e-mailmarketing werd van een wetgevend kader voorzien. In Nederland is deze wet al even in voege. Maar de DDMA en de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie brachten hierop ter verduidelijking een nieuwe code in bij de Stichting Reclame Code.
Deze code is sinds het begin van dit jaar van kracht en brengt de wettelijke bepalingen naar de werkvloer. We zetten even enkele aspecten op een rijtje. Handig om weten als je met je e-marketingstrategie in Nederland aan de slag moet.
De wil van de ontvanger
De toestemming van de ontvanger blijft het basisprincipe. Die ontvanger moet daar niet alleen een mondelinge toestemming voor verlenen. Er moet een actieve handeling van de eigenaar van het e-mailadres aan te pas komen. Verkrijg je dat e-mailadres in het kader van een verkoop, dan mag je het gebruiken.
Maar dit akkoord is slechts geldig om gelijkaardige producten aan te bieden zoals in de oorspronkelijke verkoop. Als je een boek verkocht aan je contactpersoon, dan heb je geen toestemming om hem een ijskast aan te bieden. Bovendien moet elke e-mail die je aan een Nederlandse contactpersoon richt, voorzien zijn van een mogelijkheid om uit te schrijven. Kleine lettertjes in de voorwaarden zijn niet voldoende.
Vertel een vriend
Het inzetten van de vriendenkring van je e-mailcontact is een mooie techniek om je commerciële boodschap te verspreiden. Maar ook hier wijst de code van de DDMA op een aantal regeltjes. Als er binnen zo een ‘vertel-een-vriend’ actie een e-mail vertrekt, dan moet het ‘van’ adres deze van de vriend zijn. Je mag deze niet vervangen door jouw adres. Voor de ‘reply to’ geldt overigens hetzelfde principe.
Adverteerder is verantwoordelijk
Het gebeurt dat je voor je e-mailmarketing een gegevensbestand van een derde inzet. Hiervoor is altijd voorzichtigheid geboden, maar de code voorziet een paar spelregels. Je bent als gebruiker van het bestand verantwoordelijk. Je moet er op toezien dat de beheerder van de adressenlijst zich duidelijk identificeert als de beheerder van het e-mailadres. Deze moet de contactgegevens minimaal via een werkend link in het bericht verwerken.
Voor de velden ‘van’ en ‘reply to’ gelden dezelfde principes als bij een ‘vertel-een-vriend’ actie. Het zijn de gegevens van bestandseigenaar die er in opgenomen moeten worden. Overigens moet de adverteerder zich er ook van overtuigen dat de beheerder op een correcte manier de adressen heeft ingezameld. Vooral de boodschap dat dit bestand door derden kan gebruikt worden is belangrijk.
De volledige code kan je hier nalezen.