Je zou alvast niet de enige zijn. Marketeers geloven dat consumenten al beslist hebben of ze een aanbieding al dan niet interessant vinden, voor ze de call-to-action te zien krijgen. Wat er dus in dat ene regeltje staat is dus weinig van belang omdat de klant sowieso gaat doorklikken…Fout!
De actieknop is het meest onderschatte deel van de e-mailcampagne. Nochtans is dat ene regeltje de directe link met de doelstelling van de e-mail. Of het nu om conversie gaat, of het invullen van een enquête, de actieknop is allesbepalend.
Geloof je me niet? Google heeft een boost in de gadget installaties gecreëerd door simpelweg een blauwe achtergrond toe te voegen aan de call-to-action. Het conversieratio ging volgens de mediagigant vijftig procent de lucht in.
Helaas hebben we geen passe partout- antwoord voor de ideale actieknop. Als je je mailinglijst segmenteert, kan de ene doelgroep heel anders reageren, dan de andere. Testen en experimenteren is de boodschap. Hier een aantal aandachtspunten.
De verwoording
Zoveel mogelijk actief schrijven is de algemene boodschap, maar uit onderzoek blijkt dat je publiek ook gevoelig is voor de formulering van de call-to-action. Zo testte een blogger verschillende formuleringen om meer aanhangers voor zijn Twitteraccount te rekruteren. Daaruit bleek dat het advies “You should follow me on Twitter” het doorklikratio met 75 procent deed stijgen in vergelijking met “Follow me on Twitter”.
Maar die redenering gaat niet voor alle actieknoppen op. De algemene regel is dat een actieve verwoording en zo weinig mogelijk tekst de knop het meest aantrekkelijk maken.
De locatie
Voor de locatie van de knop moet je steeds een moeilijke afweging maken. Volgens één B2C-bedrijf helpt het om je actieknop op het einde van je e-mail te plaatsen om niet als spam aanzien te worden. Een ander B2C-bedrijf beweert dan weer dat de knop op een zichtbare plaats bovenaan de e-mail het doorklikratio met 25 procent kan verhogen.
Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij de plaatsing van de call-to-action. In de eerste plaats is die afhankelijk van de verhouding van tekst en afbeeldingen en de witruimte die je wilt laten. Houd ook rekening met het design- en kleurcontrast, zodat de knop zeker opvalt.
In de tweede plaats moet je jezelf de vraag stellen waarnaar je de actieknop gaat refereren. Doe je dat in de onderwerpregel, in de inleiding, in de inhoudstabel, boven of onder de content,… . Alles wat aanklikbaar is, is een actieknop. Daarom kan je best een link plaatsen op je titel en je afbeeldingen, omdat lezers het meest geneigd zijn om daar te klikken.
Tot slot kan je de call-to-action verschillende keren herhalen in je e-mail. Je bent niet verplicht om maar één enkele actieknop te plaatsen.
Ontdek nog meer aandachtspunten en tips voor een efficiënte call-to-action in onze volgende blogpost.