Terecht reageerde een lezer op onze vorige blog dat ons lijstje met aandachtspunten bij het schrijven van een onderwerpregel niet volledig was. Daarom krijgt u vandaag een nieuw lijstje en wees gerust, we zijn nog niet aan het einde.
Personaliseer je onderwerpregel. Maar let hier even op. Met personaliseren bedoelen we zeker niet dat je de naam van de beoogde ontvanger in je onderwerpregel mee moet opnemen. Want daar zijn spamfilters allergisch voor. Je lezer overigens ook. Neen, als je personaliseert, zorg er dan voor dat de onderwerpregel net dat wat de prospect of klant het meest interesseert in de verf wordt gezet. Wees dan maar zeker dat hij dan je nieuwsbrief afzoekt naar de gewilde inhoud. Hoed je er ook voor om een reeds aangekocht product in de onderwerpregel te zetten. Want dat heeft je klant al. Maar een uitbreidingskit zou hem wel kunnen interesseren.
Dringend roept op tot actie. Zet een deadline voor je lezer. Laatste dag om te profiteren van lagere prijzen. Wil je voor kerst je pak onder de boom, dan moet je vandaag bestellen. Laat een e-mail bericht met als onderwerpregel “Nog 24 uur…” volgen op eentje met “Nog vijf dagen…”. Een twijfelende lezer schiet dan gegarandeerd in actie. Maar zorg er voor dat je klanten en prospecten die vier dagen geleden al gereageerd en ook gekocht hebben niet de 24-uurs deadline te zien krijgen. Want dan trappen ze er een volgende keer gegarandeerd niet meer in.
Let op die spamfilters. De lijn tussen aantrekkelijk verleidelijk en regelrechte spam is maar dunnetjes. Voor je het beseft zit je er over. Als je e-mail platform je de gelegenheid schenkt om je onderwerpregel te checken voor je deze verstuurt, dan moet je daar zeker gebruik van maken. Vermijd in ieder geval je onderwerpregel in HOOFDLETTERS op je lezer af te sturen. En maak niet meer gebruik van uitroeptekens dan noodzakelijk. Het is nog beter om ze gewoon te vermijden. Bovendien komt het geeneens professioneel over.
Gratis is niet verboden. Je mag het woord gratis best wel gebruiken in je onderwerpregel. Maar je mag het niet als het eerste woord neerzetten. Daarnaast mag je het nooit combineren met een uitroepteken en in kapitalen afdrukken. Zolang je daar niet tegen zondigt mag je het gerust gebruiken. Zeker in een B2C omgeving zou je er van verschieten hoeveel mensen nog reageren op dat gratis. En dat compenseert zeker de hoeveelheid e-mailberichten die in de filters blijven kleven. En anders moet je je taalkundige creativiteit bovenhalen. Wie kan de lezer verleiden zonder het woord gratis te gebruiken?