Platformen zoals Facebook en LinkedIn zijn ontzettend dankbaar voor marketeers. Als contacten de boodschap lezen en delen op hun profiel, dan vermenigvuldigt de marketeer het bereik van de boodschap. Veel extra moeite of kost hoeft hij er zelfs niet in te steken. Enige voorwaarde is dat hij voor ‘deelbare’ content zorgt.
Dé vraag die dan bij iedere marketeer op de lippen brandt, is: wat maakt content nu ‘deelbaar’? Om hierop een antwoord te vinden, moeten we op zoek gaan naar de belangrijkste stimulansen voor mensen om je content te gaan delen. Omdat we zelf van tijd tot tijd een artikel delen op ons netwerk, hoeven we niet ver te zoeken.
Informeren
Persoonlijk deel ik een artikel met mijn netwerk omdat ik vind dat mijn vrienden het gewoon moéten weten. Het gaat dan bijvoorbeeld over producten of diensten waaraan ik een goede ervaring heb overgehouden en die ik wil aanraden aan mijn peers.
Bewustzijn creëren
Daarnaast deel ik ook wel zaken die me persoonlijk raken en waarover ik bij mijn netwerk bewustzijn wil creëren. Als er een discussie op gang getrokken wordt, is dat al helemaal geweldig. In tijden van sociale media zijn we allemaal agendasetters, opiniemakers en (passieve) activisten.
Identiteit
Ik deel ook wel artikels online om aan mijn netwerk te tonen wat mij interesseert en wat mijn leesvoer is… Dat doe ik voornamelijk omdat ik wil duidelijk maken wat mij bezighoudt. Die dingen maken natuurlijk deel uit van mijn identiteit. Ik zoek bewust naar artikels die een weerspiegeling zijn van mijn mening.
Zware kost, maar niet onbelangrijk voor de e-mailmarketeer. Het is natuurlijk belangrijk dat je je doelgroep kent. Als je kan achterhalen wat je doelgroep echt boeit, dan heb je de juiste insteek voor je content te pakken.
Good practice
Een good practice zijn de nieuwsbrieven van kledingmerk Urban Outfitters (afbeelding). Sinds kort heeft het merk, dat zich vooral focust op stadsjongeren, zijn e-mailmarketing strategie over een andere boeg gegooid. Het merk verstuurt niet langer louter nieuwsbrieven die de nieuwe collectie of kortingen promoten. De Urban Outfitters nieuwsbrieven spelen nu veel meer in op jongerencultuur, zoals streetart en social media.
Die strategie reikt verder dan alleen e-mailmarketing. Daaraan gekoppeld hebben ze ook een blog gelanceerd. De blog gaat verder op de jongerencultuur, maar kiest heel bewust het beeldmateriaal uit om zo een context te geven aan de producten van het merk.