Een onderzoek dat het Amerikaanse MAAWG – Messaging Anti-Abuse Working Group – in Noord Amerika en Europa liet uitvoeren kwam tot deze opmerkelijke vasstelling. Van de bevraagde internauten gaf 43 procent aan dat ze een e-mailbericht waarvan ze zagen dat het spam was toch openden.
De meer risico gebonden acties scoren gelukkig wel een stuk lager. Maar toch durft 11 % klikken op een link in een spambericht. Act procent opent zelfs een meegestuurde bijlage, vier procent is zo onverstandig om hun e-mail adres als bestaand te bevestigen door te antwoorden en nog eens vier procent van de bevraagden durven zo een onding ook nog eens doorsturen ook.
Risico gedrag
Niet minder opmerkelijk is dat dit risico gedrag vooral voorkomt bij de mannelijke populatie van de enquête die bovendien ook nog jonger dan 35 jaar is. Net dat gedeelte van de bevraagden die zichzelf als expert beschouwen op het vlak van de gevaren die op het internet loeren! Binnen de groep van het risicovolle gedrag excuseert ongeveer de helft zich door aan te geven dat ze niet zeker waren of het spam betrof. Een enkeling gaf aan dat het om onachtzaamheid ging. Maar dan nog blijft de groep die een e-mail van een spambot opent nog ongelooflijk groot. Geprojecteerd over de hele wereld betekent dit dat miljoenen mensen iets met spam doen.
Wat dan?
Een kwart denkt dat je op spam kunt uitschrijven. Dat is dan ook de reden van de actie. Misschien wel naïef, maar in de wereld van de e-marketeers een reactie die aan enige logica gebonden is. Maar 18 procent van de risico groep heeft gewoon geklikt om te zien wat er zou gebeuren of om de aangeboden producten te bekijken. Experimenteren is mooi, maar gevaarlijk als je niet oplet. Deze bevindingen zijn gelijkaardig aan het onderzoek van 2010.
Er is dus ook nog geen zelflerende ervaringscurve. Begrijp je nu waarom die spammers zo aan de gang blijven?