We leven nu eenmaal in een jachtige wereld en daar spelen multimedia heerlijk op in. Maar als je je aandacht tegelijkertijd over drie plekken (smartphone, tablet en de wereld rondom je) moet verdelen, dan is een tikfout in de stijl van @teelnet.be of @gmail.cmo snel gemaakt…
En deze e-mailadressen zijn natuurlijk een kort leven beschoren in je e-marketinglijst. Afhankelijk van de teller die je op je bounce ratio gezet hebt, verdwijnt het adres automatisch uit je lijst. En als je e-marketinglijst werkt met een bevestigingsbericht om de inschrijving definitief te maken, dan komt je contact niet eens in de lijst terecht.
Dubbel ingeven
Je kan dit natuurlijk vermijden door je nieuwe contact te dwingen zijn e-mailadres dubbel in te geven. Een vergelijking van beide ingaven moet dadelijk de verstrooidheid aan het licht brengen. Tenzij je nieuwe contact twee keer op exact dezelfde wijze verstrooid is. Als je bij financiële webstekken dit doet, waarom zou je dat niet doen voor een e-marketinglijst? Omdat het misschien niet klantvriendelijk overkomt? Omdat we de drempel nu net zo laag mogelijk willen leggen?
Zelf nakijken
Je kan natuurlijk als e-marketeer zelf de verstrooide inschrijvers in de gaten houden. Elk goed e-marketingplatform kan je exact vertellen welke e-mailadressen met een bounce zijn weergekeerd en met welke reden. Deze met een ‘5.1.2 – no such domain’ etiket zijn onze doelgroep. Kijk even of je een logische fout ziet in de domeinnaam. Meestal kan je deze zo herstellen.
Opnieuw versturen
Daarnaast, als je met opt-in bevestigingsberichten werkt, is er nog een bak aan wachtenden. Deze loopt normaal gezien leeg, omdat de inschrijvers zelf op de bevestiging drukken in de toegestuurde e-mail. Alleen bij verstrooide inschrijvers geldt dit niet. Het betrokken bericht heeft hen nooit bereikt. De opdracht is eenvoudig. Herstel het e-mailadres en stuur het bevestigingsbericht opnieuw uit. En zo heb je weer een contact in je e-marketinglijst van de digitale vergeetput gered!