Heb je meer dan één product, dan heb je gegarandeerd ook meer dan één type klant. Volgens het relevantie principe kan je de grote verzameling van je klanten dan ook niet met dezelfde e-mail bedienen. Zeker als je gamma aan producten ver uit elkaar loopt.
Dus is het belangrijk om uit te vlooien wat je klanten interesseert en wat niet. En daar heeft elke firma, misschien zonder het te beseffen, toch nu al een zicht op. Het geheim is eenvoudig. Zet alle databases en informatie die je hebt eens op een rijtje en vooral, combineer ze.
E-marketinglijst
Allereerst is er je mailinglijst zelf. Daar heb je vaak, naast het e-mailadres nog extra informatie insteken. Woonplaats, leeftijd, interessesferen, … afhankelijk van wat je bij het inschrijven gevraagd hebt. Dat is een goed startpunt voor ons verhaal.
Historiek
Dan is er de database van je je verkopen. Daar is al een eerste combinatie mogelijk. Als een klant wiens e-mail in je mailinglijst steekt een bepaald product heeft gekocht, dan is het zeker relevant haar of hem een e-mailbericht te sturen als dat bepaalde product in promotie staat. Als je grasduint tussen de cases dan spreekt met altijd van een forse verhoging van de conversie.
Ook de plaats van je inschrijfformulier kan hierbij een rol spelen. Heb je op verschillende plaatsen een formulier staan, dan is het misschien ook interessant om deze contactpersonen te laten samenkomen in aparte lijsten. Het punt van inschrijven kan waardevolle informatie zijn voor je segmentatie.
Loggings
Misschien heb je voor klanten een digitaal hoekje waar men moet inloggen. Is het nu een e-shop, een content site waar men extra info kan ophalen over je producten en diensten of de toegang tot je catalogus. Dan weet je ook perfect waar je klant naar gekeken heeft. Mits je dat netjes gemeld hebt bij inschrijving, kan je deze gegevens ook netjes stockeren.
Combineren
En dan wordt het eenvoudig om alle databanken te combineren. Je kan neutrale gegevens zoals beroep, interessesfeer combineren met de bestelgeschiedenis en het gedrag binnen je website. Met een goede combinatie krijg je een aardig beeld op wat voor het betrokken contact relevant is.
Voorbeeld
We illustreren even met een voorbeeld. Een uitgever geeft nieuws weg via een ‘besloten’ website. Inloggen is gratis, mits een registratie. Als een contact week na een week de website bezoekt en een bepaald type verhalen leest, dan is dit perfect te combineren met de boeken die de klant reeds in het verleden gekocht heeft om zo de juiste nieuwe uitgaves onder de aandacht te brengen. Met de boekenbeurs in het verschiet is het goed je inbox in het oog te houden.