Als je een e-mailbericht opmaakt, dan moet je met behoorlijk wat parameters rekening houden. Is de ‘call to action’ goed in de verf gezet, hebben de figuren allemaal een alternatieve tekst meegekregen? Vandaag voegen we een nieuwe aan de lijst toe. Hebben we de linkermarge gerespecteerd?
We lezen van links naar rechts. Dat betekent dat ons oog telkens weer opnieuw aan de linkerzijde van je tekst moet inhaken om de volgende regel van je bericht te lezen. Het klinkt zo logisch als het maar kan zijn. Maar heb je zelf al eens een e-mailbericht gelezen waar behoorlijk wat figuren aan de linkerzijde verspreid werden over de gehele tekst? Dan zou je weten hoe moeizaam dit verloopt. De verklaring is eenvoudig. Het is tegen het natuurlijk leesritme van het menselijke oog.
Spelregels
De spelregels zijn eenvoudig. Tekst heb je in principe doorlopend met een ongeschonden linkermarge. We hebben het duidelijk over het weglaten van de afbeeldingen. Natuurlijk heb je tussentitels en de nodige witregels om paragrafen te onderscheiden. Mag je dan geen figuren plaatsen? Toch wel, maar ze staan dan ofwel rechts van de tekst, ofwel volgt er na die figuur geen tekst meer aan haar rechterzijde. Zo eenvoudig is het.
Extra voordeel
Er is nog een extra meevaller aan dit principe. De reclamemakers van Ogilvy onderzoeken regelmatig het effect van bepaalde advertenties en andere reclame-uitingen zoals e-mailberichten. Zij stelden vast dat lezers sneller reageerden op een ‘call to action’ in tekstvorm als deze links van een afbeelding staat. In een vergelijkend a-b onderzoek merkten ze een stijging van de respons met niet minder dan 75 procent als die doorklik-links van een afbeelding staat.
nvdr: E-marketeers die e-mailberichten voorbereiden in het Arabisch of het Japans dienen dit bericht te herlezen en links te vervangen door rechts.