Het uitbouwen van een goede en relevante adressenlijst is een kritische succesfactor voor e-mailmarketing. Dat is een open deur intrappen. Maar besef je dat soms in je commerciële omgeving potentiële, maar slapende e-mailadressen zitten? En hoe krijg je ze actief?
De voorbije maand bracht Bol.com ons op een idee. Bol.com is vooral in Nederland bekend als het e-commerce platform voor boeken, muziek en elektronica. In tijden van carnaval wordt het assortiment zelfs aangevuld met aangepaste prinsessen- en piratenkostuums. Zij hebben dus heel wat e-mailadressen die ooit eens gebruikt werden om een bestelling te bevestigen.
Interesse
Maar op het ogenblik van die aankoop heeft geen enkele boodschap de klant er toe kunnen verleiden om in te schrijven voor de digitale nieuwsbrief. De redenen kunnen velerlei zijn. Ofwel is de koper helemaal niet geïnteresseerd. Ofwel is ie juist wel geïnteresseerd, maar was het moment verkeerd gekozen. Iets waarmee menigeen e-commerce platform meer dan eens geconfronteerd wordt.
Want het enige wat een digitale koper op zo een moment interesseert is de bevestiging dat zijn betaling is aangekomen en dat al het bestelde binnen de 24 uur op de stoep staat. Voor Bol.com op dat ogenblik een gemiste kans. Want de Nederlandse wetgeving is streng. Als er specifiek voor de nieuwsbrief geen dubbele opt-in werd uitgevoerd, kan Bol.com geen gebruik maken van het e-mailadres voor commerciële nieuwsberichten. En wees gerust, een boze noorderbuur gaat bij misbruik klagen bij de bevoegde instanties.
Een brief
Adressen die klaar staan om gebruikt te worden en ze toch niet mogen gebruiken. Een e-marketeer gaat dan op zoek naar een gepaste oplossing. En die werd gevonden in de vorm van een klassieke geprinte brief, bij de klant afgeleverd door tante post. Daarin werd de klant aangespoord om even in te loggen en het gepaste vierkantje aan te vinken om zo in de toekomst mooie aanbiedingen te krijgen.
Bol.com geeft voor deze inspanning ook een beloning. De volgende levering staat in ieder geval op de stoep zonder dat er verzendingskosten gerekend worden. En zo heeft Bol.com toch weer een extra kwalitatieve boost gegeven aan haar e-marketinglijst. Zo zie je maar weer dat soms offline communicatie de online media een handje moet toesteken!