Een eenvoudige manier om je e-maillijsten aan te vullen, is een inschrijfformulier op je website plaatsen. Daar hebben we allemaal voor gezorgd. Maar soms kan het mislopen…
De werkwijze is meestal klassiek. Je hebt een formulier op de website staan waar de bezoekers hun e-mailadres kunnen achterlaten. Soms worden er wat meer gegevens gevraagd, om later beter te kunnen differentiëren. Eens de verzendknop ingedrukt komt het e-mailplatform in actie. De inschrijver krijgt een automatisch bericht om de inschrijving te bevestigen.
Opgelet
Na deze expliciete opt-in heb je een nieuw e-mailadres waarnaar je – binnen wat je op de website hebt beloofd – een emailcampagne kan versturen. Zolang je lijst groeit maak je jezelf geen zorgen. Maar misschien doe je dat beter wel. Een goed e-mailmarketing platform laat je achter de schermen kijken. Je ziet de e-mailadressen die toegevoegd werden met datum en uur. Je zal ook kunnen zien welke adressen nog op een bevestiging wachten.
Oorzaken
Als je daar onbevestigde adressen uit een ver verleden ziet staan, dan heb je een probleem. Mogelijk heeft de inschrijver een fout in het e-mailadres getikt en heeft het bevestigingsbericht hem of haar nooit bereikt. Het kan zijn dat de e-mail die het systeem uitstuurde om de opt-in te vervolledigen in de spamfilter van de ontvanger is terechtgekomen. Dat kan je zeker afleiden als een bepaalde extensie achter het @ vaker dan gemiddeld voorkomt. Maar het kan ook zijn dat het nieuwe contact de bevestiging uitgesteld heeft. En van uitstel komt afstel.
Oplossing één
Je kan natuurlijk het initiatief in eigen hand nemen en de adressen achter de schermen op actief zetten. Strikt genomen is dit tegen het nettiquette en in bepaalde landen – zeker in Nederland – tegen de wet. Je doet dit bij voorkeur beter niet. Als je een zeer gespecialiseerde lijst hebt en je inschrijver heeft alles netjes ingevuld, dan kan je het met een enkel adres wel riskeren. Maar zorg dan wel voor een duidelijke uitschrijflink in de eerste e-mail die je stuurt.
De juiste oplossing
Beter kan je in het eerste geval, de fout in het e-mailadres herstellen en een nieuw bevestigingsbericht vanuit het e-marketingplatform laten vertrekken. Je contact zal je er dankbaar voor zijn. De tweede categorie – zij die allicht in de spamfilter plakken – stuur je best een manueel gevormd bericht via je e-mailclient waarbij je in een reply om toestemming vraagt. Als het antwoord positief is, dan kan je achter de schermen het e-mailadres actief zetten. En de derde categorie, voorzie deze van een origineel herinneringsbericht. Het zou zonde zijn als je met deze slapende adressen zou blijven zitten.