Het definiëren van een specifiek objectief voor specifieke e-mail content is een belangrijke leidraad voor je e-mailcorrespondentie. Hoe beter de content je doelstellingen reflecteert, hoe beter het publiek het doel van je e-mailcommunicatie kan onderscheiden.
Om een concrete doelstelling te formuleren, kan je best een aantal stappen volgen die een gegarandeerd succes opleveren.
Stap 1: Wat is het einddoel?
Start altijd bij het begin. Pen je brede doelstelling neer en gebruik dat als vertrekpunt voor de specifieke doelstelling. Bij het doorlopen van de zes stappen kan je die best herschrijven zodat je naar het einde toe een concreet objectief kan voorleggen.
Originele doelstelling: Ik wil dat meer mensen komen eten in mijn restaurant.
Aangepaste doelstelling: Ik wil meer mensen naar mijn restaurant lokken zodat ik meer pannenkoeken kan verkopen.
Stap 2: Wie is het doelpubliek?
Sommige doelstellingen kunnen niet verwezenlijkt worden als niet het juiste publiek aangesproken wordt. Gerichte communicatie naar een bepaald segment kan je helpen om bepaalde e-mail content te generen naar de specifieke interesses en behoeftes van de doelgroep toe.
Ook de vorm van de communicatie wordt beïnvloed door het definiëren van je doelpubliek. Denk aan de taal en de lay-out die je gebruikt in de e-mail zodat je publiek zich aangesproken voelt.
Aangepaste doelstelling: Ik wil meer families met kinderen naar mijn restaurant lokken om meer pannenkoeken te verkopen.
Stap 3: Zorg voor een reden om actie te nemen
Consumenten maken aankoopbeslissingen omdat ze het willen of omdat ze het gevoel hebben dat het moet. Hetzelfde geldt voor je e-mailcommunicatie. Je doelgroep zal niet reageren tenzij je duidelijk maakt waarom zij de content van je bericht nodig hebben. Zorg dus voor relevantie!
Aangepaste doelstelling: Ik wil gratis koffie aanbieden bij de aankoop van een pannenkoek, om meer families met kinderen naar mijn restaurant te lokken zodat ik meer pannenkoeken kan verkopen.
Stap 4: Bepaal hoe je je doelstellingen wil verspreiden
Vanzelfsprekend is e-mail het medium voor het verspreiden van je marketingboodschap. Toch is het een goed idee om over een specifieke manier na te denken hoe je de gegevens van je doelpubliek gaat bemachtigen en hoe je die gaat gebruiken.
Aangepaste doelstelling: Ik wil een gratis koffie aanbieden bij aankoop van een pannenkoek door een e-mail te verzenden naar mijn klantenbestand om meer families met kinderen naar mijn restaurant te lokken zodat ik meer pannenkoeken kan verkopen.
Stap 5: Bepaal waar je je objectief wil verwezenlijken
Een transactie moet op een bepaalde plaats gebeuren. Het is dus van belang dat je je publiek daar naar toe gidst. Het helpt om een doelstelling te formuleren met een bepaalde plaats in gedachten zodat je publiek begrijpt waar ze naar toe moeten en hoe ze daar moeten geraken.
Hou dan ook steeds de plaats in je achterhoofd om je specifieke doelstelling te formuleren. Voor sommige producten is het bijvoorbeeld lonend om groepsdemonstraties te geven. Zorg dan in je communicatie dat je publiek gemotiveerd is om groepsdemonstraties bij te wonen en geen individuele afspraak te maken.
Aangepaste doelstelling: Ik wil gratis koffie aanbieden bij de aankoop van een pannenkoek door een e-mail te verzenden naar mijn klantenbestand om meer families met kinderen naar mijn restaurant te lokken zodat ik meer pannenkoeken kan verkopen op het terras.
Stap 6: Zet een deadline op je doelstelling
Als je een tijddimensie toevoegt aan je doelstellingen, dan is dat een leidraad voor het verzendschema. Bovendien blijft je gefocust op die ene doelstelling tijdens je e-mailcommunicatie.
Concrete einddoelstelling: Ik wil gratis koffie aanbieden bij de aankoop van pannenkoeken door wekelijks een e-mail te verzenden naar mijn klantenbestand op donderdag en vrijdag om meer families met kinderen naar mijn restaurant te lokken zodat ik meer pannenkoeken kan verkopen op het terras.
Succes bij het schrijven van je e-mailbericht!