Je digitale nieuwsbrief of je e-mailmarketing is eigenlijk niet meer, maar zeker niet minder, dan een drager voor de ‘call-to-action’ (CTA). Je spreekt je contacten aan, in de zoete hoop dat ze conversie geven. Dat kan omzet zijn, maar het kan even goed de verwachting invullen dat ze je Facebookpagina leuk gaan vindenDaarom zul je in ieder handboek voor e-mailmarketing gegarandeerd een hoofdstuk vinden over CTA. Een call-to-action moet duidelijk zijn. Ze moet aanspreken en ook dadelijk opvallen. En ze mag vooral niet te ingewikkeld zijn. In één blik moet de lezer van je elektronisch bericht weten waarover het gaat, en vervolgens zich geroepen voelen om in actie te schieten. Hierover kun je in deze weblog nog heel wat tips lezen.
Overvloed
En vermits iedere CTA wel tot conversie leidt, komen we soms in de verleiding om een e-mail bericht ermee vol te stoppen. Werkt de ene niet, dan zal de andere wel iets opleveren. Toch is de boodschap in al die handboeken duidelijk: beperk jezelf tot het gebruik van één enkele call-to-action per e-mail. Door teveel keuze te bieden, moet je ontvanger nadenken. Op welke zal ik nou klikken? In plaats dat hij meteen klikt op die ene call-to-action. Door een duidelijke en eenduidige CTA te gebruiken, maak je het ook voor jezelf duidelijk waarvoor die e-mail dient.
De uitzondering
De CTA staat prominent in de body van je e-mailbericht. Maar soms moet je toch een secundair scenario voorzien. Je wilt de contacten die niet te verleiden zijn, een tweede optie aanbieden. Of je wil misschien de contacten die je complete e-mailbericht lezen een extraatje bieden. Waarom niet gebruik maken van een ‘ps’ na je afsluiting? Met een postscript plaats je een stuk van je tekst in een bijzondere positie. Je mag er op rekenen dat een CTA in een dergelijke positie ook behoorlijk wat aandacht krijgt. En op die plaats hindert ze ook niet het succes van de oorspronkelijke CTA. Je lezer is dat station dan al gepasseerd.
En dan nog even technisch
Een CTA betekent ook automatisch een hyperlink. Een overvloed aan dergelijke stukjes html doen bij spamfilters al snel de wenkbrauwen fronsen. Bovendien zullen heel wat platformen voor e-mailmarketing, omwille van de meetbaarheid, een eigen specifieke link genereren voor je CTA. Als je dan tekstueel een url hebt uitgespeld, dan zal deze verschillen van de link die eronder steekt. Ook weer een signaal voor de spamfilters. ‘Klik hier’ met een link er onder is in deze optiek een stuk veiliger.