Via tell-a-friend worden ongevraagd berichten verzonden. Er bestaan nogal wat misverstanden over dit systeem. De consument drukt weliswaar op de knop, maar de aanbieder is verantwoordelijk voor het daadwerkelijke verzenden. Ontdek hier of jij conform de wetgeving bent.
De tell-a-friend-knop is de digitale vorm van mond-tot-mondreclame. Marketeers bouwen de knop in de e-mails in en moedigen de ontvanger aan om er op te klikken. Dat is een efficiënte methode om nieuwe klanten te werven. Maar uiteindelijk gaat het om het ongevraagd versturen van e-mails, waar jij als aanbieder verantwoordelijk voor bent.
Anti-spamwet
De wetgeving is duidelijk. In principe heb je een opt-in nodig voordat je commerciële e-mails mag verzenden. De wet elektronische handel zegt specifiek “het gebruik van elektronische post voor reclame is verboden zonder de voorafgaande, vrije, specifieke en geïnformeerde toestemming van de geadresseerde van de boodschappen”.
Gaatjes
De wet zegt echter niet hoe de marketeer die opt-in moet bekomen. Je kan dus de vereiste toestemming krijgen bij het versturen van een eerste e-mail. Je moet als verzender wel met een aantal voorwaarden rekening houden.
Eén belangrijke bepaling stelt dat de e-mail géén commerciële content mag bevatten. De e-mail mag dus wel expliciet vragen om een opt-in, maar je mag er geen aanbieding aan koppelen. Dat wil dus zeggen dat een ‘tell-a-friend’-knop in se niet mag, omdat die link alleen toegevoegd wordt in commerciële mailings naar reguliere abonnees.
Controles
Controles op de wet zijn er weinig tot niet. Alleen wanneer er veel klachten binnenkomen, wordt de verzender onderzocht. Je kan dus stellen dat de ‘tell-a-friend’-link handig is om de wetgeving te omzeilen, omdat ontvangers anders reageren dan de wethouder. Zij gaan er immers vanuit dat de e-mail afkomstig is van een vriend.
Uitzonderingen
Hierop zijn twee uitzonderingen. Je hoeft geen voorafgaande toestemming te vragen van ontvangers die reeds klant bij je zijn of van rechtspersonen (bijvoorbeeld met het e-mailadres info@…).
Nederland
In Nederland is het verboden om e-mails te sturen zonder voorafgaande toestemming. Ook niet als het doel van de e-mail is om die opt-in te verkrijgen. Als internauten op eigen initiatief deelnemen aan het ‘tell-a-friend’-systeem, gaat dat niet op. Er mag dan wel geen beloning tegenover staan. De ontvanger moet bovendien direct kunnen zien op wie zijn initiatief de berichten zijn verstuurd. Tevens moet die persoon vooraf het hele bericht dat verzonden wordt, kunnen inzien.
Daarnaast moeten ‘tell-a-friend’-berichten duidelijk als reclame herkenbaar zijn. Dat kan door bijvoorbeeld het woord ‘advertentie’ boven het bericht te plaatsen.
Sla geen misser en ga in zee met het professionele e-mailmarketingplatform Flexmail. Hier kan je ons contacteren.