Apemag

  • Home
  • Whitepapers
  • Categorieën
    • Afleverbaarheid
    • Cases
    • Content
    • Design
    • E-commerce
    • E-mailmarketing
    • Enquêtes
    • Events
    • Flexmail TV
    • Hoe begin je met e-mailmarketing
    • Inspiratie!
    • List Building
    • Mobile
    • Personalisatie
    • Reporting
    • Social media
    • Strategie
    • Targeting
    • Testing
    • Thema-mailings
    • Tips
    • Trends
    • Wetgeving
  • Contact
Cases, E-mailmarketing, Inspiratie!, Strategie, Tips

Tien kritische noten – met verbetering – bij een e-mail ter reactivering

We kennen ze allemaal, klanten waar we na verloop van tijd niets meer van horen. Ze genereren geen omzet meer en verschijnen ook niet meer in het verkooppunt. Met e-mailmarketing is snel een bericht samengesteld om klanten uit hun winterslaap te halen. Dat is wat de keten van Ibis Hotels zo vlak voor de zomer deed.
ibis_welkomMaar wees zelf goed wakker als je zo een bericht opstelt, want als je een slapende klant wil wekken, dan moet je dat met bravoure doen! We bekeken het bericht en er borrelden 10 kritisch en  minder kritische noten op!

1 Dit is een klassieker van formaat. Probeer je eigen afzender adres in de vriendenlijst van je contact te krijgen. Dan passeer je vrijwel gegarandeerd de vele filters die op loer liggen om spam tegen te houden. Alleen is dit e-mailadres al zeker geen gemakkelijk herkenbaar adres. Het heeft eerder weg van een handig ezelsbruggetje van een computernerd die alles moet beheren. Wat is er verkeerd aan “welcome@ibis-hotels.com”?

2 Als slapende klant weet ik misschien niet eens meer waar Ibis voor staat. Ja, er staat wel in een klein lettertje Hotels op het logo, maar daar is snel over heen gekeken. Ons oog gaat dadelijk naar de glimlachende juffrouw. Vriendelijk, dat wel, maar als ik een kamer boek zal ik de dame er zeker niet bij krijgen. Wat is er mis aan een afbeelding van een mooie kamer? Gewoon het product laten zien voor een klassieke “aha-erlebnis” is hier het magische toverwoord!

3 Ach, juist, hotels, nu weet ik het weer… U hoort de reactie al van ver… alleen, een invulformulier in een email werkt niet. Daar zou overigens iedere marketeer behoorlijk wat geld voor over hebben. Dus wordt hier met een afbeelding van een formulier iets gesuggereerd. Klikken om even een stad in te vullen brengt ons naar de website. Iets wat je contact eigenlijk niet verwacht. Verwarring scheppen is wel het laatste dat je moet doen. Bovendien is de notitie stad en land voldoende. Hotelcode neemt ineens het pleziergevoel weg. Het komt zo dwingend over. Even voor de lol kijken of er in Parijs iets leuks te vinden is, wordt zo een beetje in de kiem gesmoord. Een grafisch element met daarin het formulier met een CTA zoals zoek hier uw favoriete bestemming zou meer uitnodigend zijn.

4 Fijn dat je mij met mijn naam aanspreekt. Nog veel leuker vind ik dat het je er nog eens goed inwrijft: “even geleden dat u gereageerd heeft op…”  Het laatste wat je moet doen is je klant opzadelen met een schuldgevoel. Het is normaal dat jij als onderneming je best doet om een klant een aanbieding voor te schotelen. Het is al even normaal dat de klant hier niet op ingaat. Wat is er verkeerd aan “We hebben je gemist”of “Misschien kan deze zomeraanbieding je wel verleiden…” ?

5 Wel Ibis, ik vind het geweldig dat jullie mijn leven willen vergemakkelijken. Service heeft in deze tijd dan toch nog iets te betekenen. Ik wil best die aanbieding op mijn maat wel eens zien. Dus ik klik even door. Om op de landingspagina van een koude douche voorzien te worden. De website vraagt me om in te loggen. Dan pas krijg is al dat moois te zien. Hallo dames en heren van Ibis, tot enkele ogenblikken geleden was ik me eigenlijk niet meer bewust van jullie bestaan. Wat denk je dat de kans is dat ik mijn code om in te loggen nog herinner? Geef dat even mee in de onderliggende url van de doorklik. Dan zie ik dadelijk dat verleidelijk aanbod. Overigens, waarom kwam je niet op het idee om mijn e-mailbericht naast mijn naam ineens te diversifiëren met het aanbod zelf?

6 Exclusieve internet aanbiedingen? Hoezo, kreeg ik geen persoonlijke aanbieding op mijn maat? Maar goed, ik wil die aanbiedingen wel even bekijken. Doorklikken brengt ons op een landingspagina, speciaal bedoeld voor Nederlanders. Oeps Ibis, zijn jullie mijn adres dat ik bij de laatste boeking opgaf vergeten? Dan hadden jullie geweten dat ik naar de Belgische pagina, Nederlandstalige sectie moest afgeleid worden. Allicht was dit reactiveringsbericht een standaardmail voor het Nederlandse taalgebied. Tja, een gevoelige snaar geraakt!

7 We zijn aan de standaard footer van het bericht aangekomen. We krijgen voor de derde keer aanbiedingen en acties onder de neus geduwd. Als we na de eerste en de tweede keer niet overtuigd waren, dan zullen we dat bij een derde keer ook niet zijn. Maar nu je het toch over voordelen en loyalty hebt, misschien moeten we het eens omkeren. Wie weet is er wel een reden waarom ik niet meer geboekt heb. Dan is nu het moment om dit te vragen… een knop met “wat mist u bij ons?” of “waarmee kunnen we u van dienst zijn?” zijn daarvoor de perfecte triggers. En misschien zelfs niet eens wachten tot het laatste moment om deze mogelijkheid onder de aandacht te brengen. Dergelijke footer zou je beter als header presenteren.

8 Nog wat standaardhap in de vorm van grijze massa. Je moet al een geoefend oog hebben om hier iets in te zien. En ook hier is er weer een stukje herhaling. Er wordt nu al voor de tweede keer aangeboden om mijn gegevens te wijzigen. En neen geachte Ibis, ik herinner nog steeds mijn wachtwoord niet. Waarom dergelijke kleine dienst-linken niet helemaal onderaan plaatsen? Want voor de sociale acties is er wel degelijk meer en betere zichtbaarheid gewenst. Doorsturen naar een vriend kan je met een mooi standaard logo helder maken in één oogopslag.

9 Hetzelfde geldt overigens voor het logo van Facebook. Dat mag gerust wat groter en heeft niet een extra “volg ons” nodig. Je contact kent zijn wereld wel. En als je dan toch bezig bent, zet dan ineens het Google+ logo erbij. Vermits je het op de website ook brengt. En waarom niet ineens je eigen ibis app promoten? Je wil niet weten hoeveel hoeveel van je contacten dit bericht op hun smartphone lezen…

10 Breng alleen informatie die relevant is. De auteursrechten van de gebruikte foto’s zijn niet echt relevant voor je klant. Integendeel, het schept nog een negatief beeld. Je wil hip overkomen met je e-mailbericht, je wil je contact verleiden met je product en je komt niet verder dan wat stock fotografie. Is er dan geen enkele hoteldirecteur met een goed digitaal fototoestel?

jun 27, 2014Ann Flipkens
Previous storyHet ideale moment om campagnes te verzenden, mythe of werkelijkheid?Next storyVijf gewetensvragen bij een e-mailtemplate
Home Tien kritische noten – met verbetering – bij een e-mail ter reactivering
8 jaar geleden Cases, E-mailmarketing, Inspiratie!, Strategie, Tips4,977
Ann Flipkens
Twitter
De beste content rechtstreeks in je inbox

Wordt op de hoogte gehouden van nieuwe blogartikels of schrijf je in voor onze GDPR communicatie!

Recente posts
  • Je marketinginspanningen aanpassen aan COVID-19, nu en morgen 14 mei 2020
  • Communiceren in tijden van crisis 20 maart 2020
  • “It’s a salesting”, wat? 1 maart 2019
  • Kleur je e-mailcampagne in 19 juli 2018
  • De onderwijssector: Creatief werven met e-mailmarketing 8 juni 2018
  Gerelateerd posts  
Cases, E-mailmarketing, Inspiratie!, Personalisatie, Social media, Strategie

Intelligentie in je e-mailstrategie

Secretsales.com is een bedrijf dat online kledij, accessoires en schoonheidsproducten verkoopt van grote merken. Niet wat er vandaag in de winkel ligt, wel stockoverschotten en kleding die uit vroegere seizoenen komen.  Zij leveren zo aan 1.500 merken over de hele wereld een snel en efficiënt platform om van hun overschotten af te raken, er nog […]

Content, Strategie, Testing, Tips

Nog eens drie wijze lessen over onderwerpregels

Een goede onderwerpregel maakt het verschil tussen gelezen worden dan wel naar de vuilbak verwezen worden. Daarom kan men aan dit kleine deuropenertje niet genoeg aandacht besteden. Dat de onderwerpregel vooral kort moet zijn – 50 tekens roept men meestal – is geweten. Maar moet je de volle lengte wel gebruiken? jun 18, 2010Ann Flipkens

Targeting

Vier tactieken om je mailinglijst te segmenteren

Segmentatie is en blijft een krachtige tactiek om de ontvangers te overtuigen je e-mail te openen én te lezen. De kunst zit erin om de juiste data te verzamelen. In deze blogpost onthullen we vier tactieken om je mailinglijst te segmenteren.  jul 13, 2011Ann Flipkens

Content, E-mailmarketing, Tips

Hoe ‘droog’ is uw bevestiging?

Als iemand zich inschrijft op een nieuwsbrief, krijgt hij meestal een e-mail bevestiging. Soms wordt er gevraagd om even op een link te klikken om de inschrijving daadwerkelijk te bevestigen. “Dank voor de inschrijving, klik hier om te bevestigen”, klinkt meestal droog… jul 2, 2009Ann Flipkens

Content, Design

Onderschat jij de waarde van je call-to-action?

Je zou alvast niet de enige zijn. Marketeers geloven dat consumenten al beslist hebben of ze een aanbieding al dan niet interessant vinden, voor ze de call-to-action te zien krijgen. Wat er dus in dat ene regeltje staat is dus weinig van belang omdat de klant sowieso gaat doorklikken…Fout!  jul 29, 2011Ann Flipkens

Waar zet je de regie-aanduidingen in je e-mail?

Een e-mailbericht heeft naast de boodschap die je wil vertellen ook een aantal praktische elementen. Regie-aanduidingen zoals hoe zet ons in je ‘white list’ en bekijk dit bericht in je browser moeten ook een plekje vinden in je e-mail. jul 23, 2009Ann Flipkens

E-mailmarketing, Social media

E-mail zal nooit verdwijnen!

Tenzij robotten ons eerder om zeep helpen. Dat is de mening van Paul Buchheit, de oorspronkelijke bouwer van Gmail. Vandaag is hij een infrastructuur architect bij Facebook. Deze uitspraak viel het voorbije weekend te noteren in een Crunchup event in San Francisco. nov 23, 2009Ann Flipkens

Targeting

Bewegende doelen zijn moeilijk te raken

Neen, je moet niet op jacht. Toch niet letterijk. Maar voor je een e-mailcampagne op je doelgroep afvuurt, moet je toch eerst even stilstaan bij je lezerspubliek. Die gebruiken steeds meer een gsm om je berichten te lezen. Zelfs bij ‘smartphones’ kan een link verschillende regels tekst innemen en zo je bericht onleesbaar maken. En […]

Meest bekeken
5,782

Vijf tips voor echte originele verjaardagswensen

4,977

Tien kritische noten – met verbetering – bij een e-mail ter reactivering

4,257

Een animated gif als een conversie aanjager

3,132

In België voortaan je e-mailadres anderhalf jaar lang actief na vertrek provider

3,109

5 slimme e-mailmarketing voornemens voor 2014!

2,685

De checklist voor een goed inschrijfformulier

2,506

10 elementen voor een goede welkomstboodschap

2,354

Aan de slag met GDPR binnen e-mailmarketing

2018 © Flexmail