Het is een beproefd recept dat perfect door automatische e-mail generatoren kan uitgevoerd worden. Je e-mailcontact op het juiste moment voorzien van een verjaardagsbericht kan soms wonderen doen.
Je kreeg er allicht zelf al in de inbox, zo vlak in de buurt van je verjaardag. Een bedrijf waarmee je in contact kwam, stuurt je een verjaardagsbericht, al dan niet voorzien van een cadeautje… Vooral in het segment van de B2C blijkt dit een succesvolle bezigheid te zijn. Ruim een kwart van de bedrijven zouden digitale verjaardagskaartjes uitsturen. Uiteraard moeten deze digitale wensen het grote doel van de ROI dienen. Dus ook verjaardagscampagnes moeten aan enkele principes – net zoals de klassieke e-mailmarketing – voldoen.
1 Uiteraard beginnen we met het meest eenvoudige.
Je moet de verjaardagsdatum van je contact kennen. Uiteraard is de klassieke opt-in pagina het juiste moment om dit te doen. Zeker als de geboortedatum relevant is voor je product. Kom je nog in aanmerking voor een jongerenkorting, of ben je oud genoeg om iets aan te schaffen? De vraag naar de datum is dan een logische vraag. Je kan de vraag ook bewaren voor de webpagina ter bevestiging in het opt-in proces. Daar moet je natuurlijk wel even een beloning tegenover zetten. Een cadeautje voor je verjaardag als je nu nog even je geboortedatum invult. Als je de opt-in via sociale media laat verlopen, dan ben je er zo mee klaar. Die profielen bevatten net wat je nodig hebt!
2 Over het tijdstip moet je ook even goed nadenken.
Onderzoek leerde dat een kwart van de digitale verjaardagswensen op de dag zelf in de inbox valt. Drie kwart van de marketeers doen het enkele dagen voor de echte verjaardag. De keuze is eigenlijk vrij logisch te maken in functie van wat je wil bereiken. Stuur je een gewone verjaardagswens om wat goodwill te creëren, dan is de dag zelf prima. Maar de helft van de verjaardagsberichten bevat een geschenk. Stel dat je een restaurant uitbaat, dan komt de bon met de gratis aperitief om het te vieren, best een paar dagen op voorhand. Geef je een korting op de volgende aankoop, dan is de eerstvolgende werkdag al even prima. Maar, zoals in de klassieke e-marketing, zet er een duidelijke vervaldatum op. Het perfecte excuus om een paar dagen later een herinnering te sturen, let op je verjaardagsgeschenk vervalt!
3 De inhoud van het bericht is al even belangrijk.
Zorg er voor dat je verjaardagsbericht niet louter verjaardagsbericht is. Uiteraard kan een feestneus of hoed met wat muzieknoten. Het is tenslotte een verjaardag. Maar daarom moeten we niet alle regels van goede e-mailpraktijk over boord gooien. Geef je logo dezelfde plaats als altijd. Het merk moet natuurlijk nog steeds in het oog gebrand worden. De verjaardagswens is de opener, maar de aanbieding moet nog steeds met een in het oog springende Call-to-Action verpakt worden via een duidelijk zichtbare knop. Druk dit bericht af en breng mee naar de winkel voor x, om van 15 procent korting te genieten. En als e-commerce je vak is, dan wordt het eerder klik hier om je verjaardagskorting te claimen.
4 Stuur eens een fake verjaardagsbericht.
Verjaardagen zijn leuke kapstokken om je e-marketing aan op te hangen. Want kortingsbonnen of geschenkbonnen genereren over het algemeen toch extra conversie en dus omzet. Dus is het de kunst om zoveel mogelijk geboortedata te verzamelen. Met een namaak verjaardag bericht kan je al je datumloze contacten een nep verjaardagsbericht sturen. Compleet met de verjaardagswens en het presentje. Alleen wordt de CTA iets in de trend van „tenminste als we je verjaardagsdatum kennen – klik hier om ze aan ons te vertellen.” Experimenten op dit vlak bleken zeer succesrijk. Want met het juiste presentje is iedereen wel te verleiden.
Welke attenties geven jullie bij een verjaardag? We zijn benieuwd om te horen!