Dit formulier pikten we op in onze zoektocht naar goede ideeën voor een performante e-marketing strategie. Het ziet er wat oubollig uit, maar laat je niet misleiden. Hier is duidelijk nagedacht hoe je een contact het best kan bedienen. Laat ons er dus van leren…
1 Natuurlijk begint alles met een e-mailadres. Dat is hier ook niet anders. Maar er worden tegelijkertijd drie extra mogelijkheden gesignaleerd. Voor bestaande contacten is het mogelijk om het profiel aan te passen en uit te schrijven. Maar er is nog een derde mogelijkheid die we nog nooit zagen. De aanbieder biedt ook de gelegenheid om de e-mail tijdelijk op te schorten. Dan gaat het e-mailadres uit je marketinglijst niet verloren en voorkom je dat het op een blacklist zou terecht komen. En is er natuurlijk de deur opengezet om later een bericht ter reactivering te sturen.
2 De keuze tussen HTML en tekst is vandaag een beetje uit de tijd. Maar je zou hier wel het geprefereerde kanaal om de berichten te lezen kunnen laten kiezen. Een klassieke e-mailclient, webbased of mobiel, het zijn allemaal andere manieren om je e-mail te presenteren. En misschien kan je ook je code op deze wijze diversifiëren. Want zelfs laat je de html testen welke lezer er aan de andere zijde je bericht bekijkt, dan nog durft dat al eens mislopen. Waarom niet de kans grijpen om ineens de juiste vorm door te sturen? De onderdelen waarbij je de nieuwe opt-in interesses laat aanvinken is natuurlijk ook al een klassieker geworden.
3 Je contact zelf de onderwerpregel laten bepalen is nog net niet revolutionair. De onderwerpregel is één van de belangrijkste onderdelen van je e-mailbericht. Niet voor niets is het één van de meest aan een A/B test onderworpen onderdelen. In plaats van hier een deskundige aan het schrijven, meten en passen te zetten, laten zie hier de nieuwe opt-in aan de slag gaan. De redenering is eenvoudig. Zo kan de inschrijver de herkenbaarheid van het bericht verhogen door in eigen termen te omschrijven wat er binnenkomt. Herkenbaarheid op een intrinsieke manier gebruiken om in de in-box eruit te springen.
4 Over frequentie en over tijdstip van verzenden, daar is al menig onderzoek over gedaan. Hier laat men de inschrijver één en ander bepalen. Hoe vaak wil ik een bericht ontvangen? En op welke dag mag het in de in-box vallen? En met de tijdszone wil men detecteren wanneer het voor de inschrijver ochtend is. Maar daar had evenzeer een dropdown met een uurrooster kunnen staan. We kunnen ons best voorstellen dat contacten liever op het weekend een nieuwsbrief lezen. Of je bericht graag op vrijdagmiddag om 15,00 binnenkrijgt. Want dan is het moment aangebroken dat hij of zij de week afsluit met het lezen van al deze berichten. Dus waarom je contacten niet peilen naar deze gewoonten?
5 Twee datumvelden geven ook weer een unieke mogelijkheid. Net als bij de kranten – waar je je abonnement kan onderbreken als je bijvoorbeeld op vakantie vertrekt – geeft dagelijksevangelie.org de gelegenheid om de toezending van de e-mailberichten te schorsen. De begin- en einddatum zorgt er voor dat je contact maar één keer moet inloggen. Het is een extra service element waarbij je contact kan voorkomen dat bij terugkeer eerst door een reeks weg te werpen berichten geploegd moet worden. Dubbel voordelig voor je e-marketingstrategie. De gratis e-mailadres providers gaan niet in de verleiding komen om deze berichten als ongewenst te bestempelen. En je vermijdt ook een bounce wegens e-mailbox vol. Want een paar keer bouncen, betekent voor de meeste e-mailplatformen dat het adres afgevoerd wordt. En dat is zonde.
En wie kan dit rijtje met nog een eigen origineel idee aanvullen?