Die eerste indruk, je weet het ondertussen wel. En dan zijn er nog die e-mailclients die niet spontaan je afbeeldingen willen laten zien. Vandaag geven we vijf tips hoe je dan toch nog de meubelen kan redden…
In een eerste indruk kan je misschien wel bij je contact de reflex opwekken om op zoek te gaan naar de complete e-mail in een browser scherm. Op dat moment ben je van alle zorgen verlost, want die browser laat wel alles zien. En dergelijke knoppen zijn bovendien handig om eventueel aangepaste versies van je bericht te tonen. Zeker als de aanbieding al verlopen is.
2 Korte samenvatting
Vaak is het eerste wat je in je e-mailbericht stopt, een afbeelding. Je wilt immers indruk maken op je lezer. Gebruik hier de alternatieve tekst om ineens een ‘management summary’ van je bericht te tonen. Dat gebeurt hier ook. Al leest je contact niet verder, dit heeft hij alvast gezien en hopelijk onthouden.
3 De basis
Een volgende stap is de basis van je boodschap. Niet alleen weten wat de activiteit is. Gelijk ook even de essentie doorgeven: een openingsuur en de plek waar je meer informatie vindt. Een potentiële klant krijgt zo de nodige extra informatie bovenop de samenvatting. Ook hier geldt het principe dat als de lezer stopt met lezen, er toch een min of meer complete boodschap werd doorgegeven.
4 De extra trigger
Er valt iets te winnen. Meestal worden dergelijke acties grafisch netjes ingekleed. Dat is overigens ook hier het geval. Maar deze afbeelding is niet te zien. Het gebruik van de alternatieve tekst lost natuurlijk veel op. Dat is al de eerste pluim die we aan de opsteller kunnen geven. Een tweede pluim? Mensen lezen van links naar rechts. Na de samenvatting van punt 2 is dit het tweede wat de lezer ziet. Met dank aan de positionering van de figuur. Het geeft goesting om door te lezen.
5 De rand ook gebruiken
En zo komen we aan de rand van de preview van het e-mailbericht. Als we de lezer toch zo ver hebben meegekregen op het ogenblik dat hij of zij de uitgeklede versie van je e-mailbericht met het oog scant, kunnen we evengoed nog een laatste trigger in de strijd werpen. Met het woordje gratis – een term die het nog steeds goed blijft doen – kunnen we misschien toch nog verleiden naar een doorklik. De lezer weet immers toch waarover het gaat.