Apemag

  • Home
  • Whitepapers
  • Categorieën
    • Afleverbaarheid
    • Cases
    • Content
    • Design
    • E-commerce
    • E-mailmarketing
    • Enquêtes
    • Events
    • Flexmail TV
    • Hoe begin je met e-mailmarketing
    • Inspiratie!
    • List Building
    • Mobile
    • Personalisatie
    • Reporting
    • Social media
    • Strategie
    • Targeting
    • Testing
    • Thema-mailings
    • Tips
    • Trends
    • Wetgeving
  • Contact
E-mailmarketing

Voldoe jij aan de e-mailetiquette? Test het hier

Zo’n achtduizend mensen hebben het E-mail Charter al onderschreven -lees: gedeeld op Facebook. Het E-mail Charter is een lijst waar in tien punten de broodregels van e-mailetiquette worden uitgeschreven. Test eens voor jezelf of je een hoffelijke e-mailer bent.

Het eerste wat we doen als we op kantoor aankomen, is onze inbox leegmaken. We lezen de overload aan e-mail niet, we selecteren op basis van de verzender en de onderwerpregel.

De grote hoeveelheid spam vraagt om zo’n bruuske selectiemethode. De ervaring leert ons nochtans dat sommige e-mail clients ook onterecht bepaalde verzenders als ‘spammers’ aanduiden. Zo wist de eindgebruiker ook relevante informatie.

Wij, e-mailverzenders -én ontvangers zijn het beu! Daarom gaan er stemmen op voor het invoeren van een ‘e-mailetiquette’. In het E-mail Charter worden de regels in tien puntjes haarfijn uitgelegd. Het Charter gaat vooral op in een werkvloer, maar ook marketeer en abonnee kunnen er lessen uit trekken.

1. Respecteer de tijd van de ontvanger

Als verzender heb jij de touwtjes in handen. Jij bepaalt hoeveel tijd je van de ontvanger vereist om je e-mail te lezen. Respecteer de drukke agenda van de ontvanger en wees zo bondig als mogelijk, zelfs als dat iets meer tijd van jouw kant vergt.

2. Kort en simpel is niet onbeleefd

Als je een e-mail beantwoordt, dan hoef je daar heus geen literair kunstwerk aan te wijden. Als we gezamenlijk afspreken dat we tijd willen uitsparen met onze e-mail, dan zal iedereen begrijpen als je antwoord wat korter en bondiger is.

3. Duidelijkheid is de regel

Duidelijkheid wordt hoog in het vaandel gedragen in elke bedrijfscultuur. Maar ook van marketeer naar consument wordt een heldere formulering van onderwerpregel tot broodtekst geapprecieerd. Als de broodtekst langer is dan vijf regels, zorg er dan voor dat je reeds in de eerste alinea de reden voor de e-mail weergeeft. Schrijf ook in je onderwerpregel of het gaat om informatie of een aanbieding.

4. Weg met open vragen

Dit puntje gaat vooral op voor marketeers. Feedback vragen is een uitstekend instinct, maar stel geen open vragen die een grote inspanning vragen van de consument. Geef hem liever een keuzemenu.

5. Wees spaarzaam met cc’s

Denk na over wie je in cc zet. Vaak gaan die mails nog een aantal keer op en af. De ‘beantwoord allen’-knop lonkt voortdurend, terwijl sommige berichten niet voor iedereen relevant zijn. Bovendien loop je het risico dat je tijdens de e-mailconversatie één iemand te veel in cc hebt gezet.

6. Vermijd te lange threads

Sommige e-mails hebben een context nodig om begrijpbaar te zijn. Je ziet dan ook wel vaker dat dezelfde e-mail een aantal keer van de verzender naar de ontvanger en terug verstuurd wordt. Zorg ervoor dat je niet meer dan drie e-mails over hetzelfde onderwerp aan elkaar vasthangt. Hang je meer e-mailberichten aan elkaar vast, komt dat de duidelijkheid toch niet ten goede.

7. Ban bijlagen

Als je er niet in slaagt om je logo of handtekening meteen in de e-mail te kleven, voeg ze dan ook niet toe in de bijlage. Dat kost alleen maar tijd voor de ontvanger om ze openen, terwijl hij daar niet veel extra informatie uit haalt.

8. Voer ‘EOM’ in

Voor een efficiënte e-mailcultuur in je bedrijf is het werken met afkortingen een welkom geschenk. Als je boodschap in de onderwerpregel past en je hebt nog voldoende ruimte over, kan je de letters ‘EOM’ of ‘End Of Message’ eraan toevoegen. Zo weet de ontvanger meteen dat hij geen moeite moet doen om de e-mail te openen. Met ‘NNTR’ of ‘No Need To Respond’ geef je dan weer aan dat je geen antwoord terug verwacht.

9. Voorkom overbodige antwoorden

Je hoeft niet op élke e-mail te antwoorden. Stuur je bijvoorbeeld ‘Dank je voor de uitnodiging, ik doe mee’, dan is het echt niet nodig voor de ontvanger om daar nog eens ‘leuk’ op te antwoorden.

10. Ga eens offline

Spreek je met je collega’s af om drastisch te snijden in het aantal e-mails, durf dan ook eens offline te gaan. Voer eens een e-mailloos weekend in en ontdek hoeveel tijd je uitspaart.

Hoe scoorde jij op e-mailetiquette? Laat het ons hier weten.

jul 8, 2011Ann Flipkens
Previous storyOptimaliseer je onderwerpregel met deze tipsNext storyVier tactieken om je mailinglijst te segmenteren
Home Voldoe jij aan de e-mailetiquette? Test het hier
11 jaar geleden E-mailmarketing403
Ann Flipkens
Twitter
De beste content rechtstreeks in je inbox

Wordt op de hoogte gehouden van nieuwe blogartikels of schrijf je in voor onze GDPR communicatie!

Recente posts
  • Je marketinginspanningen aanpassen aan COVID-19, nu en morgen 14 mei 2020
  • Communiceren in tijden van crisis 20 maart 2020
  • “It’s a salesting”, wat? 1 maart 2019
  • Kleur je e-mailcampagne in 19 juli 2018
  • De onderwijssector: Creatief werven met e-mailmarketing 8 juni 2018
  Gerelateerd posts  
Design, Tips

HTML voor e-mailmarketing dummy’s

Een goede e-mailmarketeer zal niet zo maar een tekstbericht de wereld insturen. Hij opteert er voor om HTML in te zetten zodat zijn bericht een kleurrijk en modern tintje meekrijgt. Het oog moet immers ook wat hebben. Alleen weet niet iedere beginnende e-marketeer hoe je dit moet aanpakken. Voor hen houden we het vandaag positief. […]

Cases, Tips, Trends

Experiment: hoe veel info geef jij in je nieuwsbrief?

Het is altijd een vorm van afwegen. Geef je veel of weinig info in je e-mailbericht? Waar zit het verzadigingspunt. Hoeveel moet je vertellen om een lezer tot een doorklik te verleiden? Maar vooral, wat doe je om de hoogste conversie te krijgen? mrt 14, 2014Ann Flipkens

Cases, E-mailmarketing, List Building, Tips

Zelfreinigende e-marketinglijsten, een voorbeeld uit de praktijk

De grootte van je e-marketing lijst is niet het belangrijkste. Het meest actieve gedeelte wel, daar moet je immers de conversie van verwachten. Daar heeft het Engelse ‘Financial Times’ grondig over nagedacht. aug 28, 2013Thomas Vangelooven

E-commerce, Inspiratie!

De anatomie van een B2B ‘verkoop’ e-mail…

Het blad Trends is een tijdschrift dat zeer sterk in zakelijke middens haar lezers werft. Dus, hoewel op een persoon gericht, heeft deze e-mail de argumentatie van een B2B boodschap. jun 5, 2015Michelle Dassen

Cases, E-mailmarketing

G4S: “Flexmail is de basis van onze e-communicatie geworden”

G4S is wereldleider op het vlak van beveiligings- en veiligheidsoplossingen. Met meer dan 6.400 medewerkers in België en 625.000 in 125 landen is het een omvangrijke onderneming waar goed georganiseerde communicatie de levenslijn vormt voor een goede werking. Sinds 7 maanden werkt de Belgische afdeling met e-mailmarketingplatform Flexmail. feb 8, 2012Michelle Dassen

E-mailcliënt mikt op senioren

Mediabedrijven vinden steeds meer de weg naar de 65-plussers. Makkelijk hanteerbare mobiele telefoons moeten senioren overhalen om actief deel te nemen aan de technologische vooruitgang. Ook de e-mailcliënt Red Stamp Mail ziet brood in die doelgroep. dec 29, 2010Ann Flipkens

E-mailmarketing

Neen, e-mailmarketing is niet goedkoop!

We zagen in een e-mailbericht een webplatform haar uiterste best doen om ons te bekeren tot het gebruik van e-mailberichten om onze marketing te bedrijven. E-mailmarketing is goedkoop was de onderwerpregel die ons moest verleiden. Dat heeft gewerkt, maar verder lazen we alleen maar argumenten die een vals beeld ophingen. jun 11, 2010Thomas Vangelooven

Thema-mailings

De klok tikt voor e-marketeers

De helft van de e-marketeers meent dat het tijdstip voor het sturen van een e-mail een belangrijke factor is voor het succes van je campagne. Uit een aantal studies naar dat fenomeen blijkt de periode in het jaar, de weekdagen en het tijdstip van de dag wisselende resultaten opleveren. okt 20, 2010Ann Flipkens

Meest bekeken
5,782

Vijf tips voor echte originele verjaardagswensen

4,977

Tien kritische noten – met verbetering – bij een e-mail ter reactivering

4,258

Een animated gif als een conversie aanjager

3,442

In België voortaan je e-mailadres anderhalf jaar lang actief na vertrek provider

3,110

5 slimme e-mailmarketing voornemens voor 2014!

2,771

Verstuur je kerstwensen met e-cards

2,685

De checklist voor een goed inschrijfformulier

2,506

10 elementen voor een goede welkomstboodschap

2018 © Flexmail