Een e-mailbericht heeft naast de boodschap die je wil vertellen ook een aantal praktische elementen. Regie-aanduidingen zoals hoe zet ons in je ‘white list’ en bekijk dit bericht in je browser moeten ook een plekje vinden in je e-mail.
Alleen is de vraag waar? Marketeers zullen dadelijk hun antwoord dubbelzinnig formuleren. Het hangt er van af… Wij zetten een paar overwegingen op een rijtje
White list
De kans dat de lezer niet eens doorheeft waar je met de slagzin “zet ons@domein.com op je “white list” op aanstuurt, is behoorlijk groot. Bovendien ben je al e-mail aan het toesturen die hij kan lezen. Wat is dan het nut van deze aansporing? Daarom is het beter om deze instructie bij het inschrijven op de nieuwsbrief mee te geven in het antwoord scherm.
Lees in uw webbrowser
Iedereen is geneigd om te roepen dat dit absoluut de eerste zin in je html bericht moet zijn. Want deze boodschap is het eerste wat de geadresseerde ziet. En als de rest brokken en stukken blijkt te zijn, dan herinnert hij of zij zich vast wel de nooduitgang.
Anderzijds moet je de vraag stellen of dit wel de eerste regel moet zijn, die een lezer ziet. Waarom die meteen opofferen aan een regie aanduiding? Zou je die plek niet reserveren voor een commerciële boodschap? Of waarom kies je niet voor een combiné? “Korting op alle einde reeks producten – Moeilijkheden om het bericht te lezen, klik hier voor de webversie!”
Uitschrijven
Hierover bestaan heel wat theorieën. De ene zegt dat je, als je klachten wil vermijden, het niet duidelijk genoeg kan plaatsen. Liefst twee keer. Een keer bovenaan het e-mail bericht en een keer onderaan. Zo loop je minder kans om als spam aangemerkt te worden. Deze redenering is misschien wel sluitend, maar wat is het nut? Zeker als de lezer zich zelf ingeschreven heeft op de nieuwsbrief. Bovendien is er nu al een traditie om deze boodschap onderaan in een ‘footer’ te plaatsen. Verwar de lezer nu niet door er opeens mee te gaan rondzwerven. Maak het uitschrijven dan wel zo automatisch mogelijk. Zorg er voor dat de boodschap tegelijkertijd een link is die alle nodige info bevat. En verder kan je de mogelijkheid tot het beheren van de eigen lezer gegevens ook op deze plaats neerzetten.
Stuur naar een vriend
Als je inhoud pure commerciële praat is, dan heeft allicht niemand zin om je boodschap door te sturen. Of om deze te merken in een sociale webtoepassing. Dus voor je kwistig rondstrooit met deze iconen, is het goed om even af te vragen of ze wel zinvol zijn. En indien je dit zelfonderzoek positief beantwoordt, dan heb je nog een dubbele keuze te maken. Bij elk afgerond geheel? Dat heeft maar zin als de link verwijst naar een webpagina met het volledige verhaal. Of onderaan de e-mail? Dat is dan weer te verkiezen als je graag de nieuwsbrief als geheel doorgestuurd wil zien!
Consequent
Maar uiteindelijk is het consequent gebruik van iconen, kleur en lettertypen nog het belangrijkste aspect. Als je dit doortrekt in heel je e-mail marketing verhaal, dan kent de lezer de digitale bewegwijzering in je communicatie. En dan doet de plaats er helemaal niet meer toe. Als je abonnee iets nodig heeft, dan zal hij of zij het wel vinden!