Van tijd tot tijd valt er zo’n digitale enquête in je inbox. Met de plechtige belofte dat het maar enkele minuten kost om deze in te vullen. En voor je het weet, ben je een kwartier verder en heb je al een paar keer overwogen om de bevraging af te breken.
Het onvermijdelijke gevolg ken je natuurlijk ondertussen zelf wel. Je denkt wel twee keer na, voor je een online enquête via een nieuwsbrief invult. Zelfs al krijg je voor de moeite achteraf een mooi groot strandlaken toegezonden. Zelfs al is de relatie met de toeleverancier top!
Principe
Een digitale enquête als onderdeel van een e-marketing campagne is als uitgangspunt helemaal niet verkeerd. Een leverancier die naar je luistert en die vragen stelt om zowel product als dienstverlening te verbeteren is altijd toe te juichen. Op het einde kan je als klant er immers beter van worden. Alleen heb je natuurlijk niet zoveel tijd, dat je elke leverancier via het enquête formulier te woord kan staan.
Klein, maar fijn
Het is net zoals bij een ontbijtbuffet. Een grote croissant is van het goede te veel, maar de mini versie, daar lust je wel wat van. Dus waarom niet een mini-enquête verwerken in je e-mail berichten? Eén enkele vraag, met wat mogelijkheden. Gewoon klikken en klaar is kees! Als je op deze wijze een routine bij lezers ontwikkelt, dan zal je respons gegarandeerd groeien. Zeker als de gestelde vraag relevant is.
E-marketing
Want nu komen de principes van e-marketing om de hoek kijken. Niet iedere prospect moet immers dezelfde vraag krijgen. Wie weet is uit je oorspronkelijke enquête formulier slechts één van de vier productvragen relevant. Wel, handel die dan ook af in één enkele e-mail. De algemene vragen, zoals sector en omzet van de bevraagde of de interesse sferen, die moet je zeker niet meer in een enquête steken. Als het goed is, steken die antwoorden al in je CRM. En mocht in die informatiebank nog gaten inzitten, dan verhelp je die gewoon met een mini-enquête!