Deze week trok Facebook de stekker uit haar e-mailplatform. LinkedIn daarentegen doet net het omgekeerde. Ze brengt haar gesponsorde InMail naar het mobiele platform.
En daarmee heeft LinkedIn zich in de strijd geworpen van de e-mailmarketing. Het principe is eenvoudig. Bedrijven kunnen LinkedIn betalen om een interne e-mail te versturen naar andere leden. Deze berichten komen dan prominent in de inbox van de gebruiker en wordt tegelijkertijd in de vorm van een alert onder de neus van het boogde contact gebracht. LinkedIn gaat er prat op dat ze goed nagedacht hebben over deze service. Dat is fijn, dan kunnen wij er ook van leren.
Profielen
Een belangrijk element dat LinkedIn in de strijd werpt is de kennis die ze heeft van de gebruiker. Alles zit verstopt in profielen. Je kan perfect selecteren op geografische elementen – hoewel Limburgers allemaal in Luik blijken te wonen, functieomschrijving, lidmaatschap van een groep, geslacht en de grootte van de firma waar ze werken. Ze maken zich sterk dat dit een dodelijke combinatie is. Wel, dat kunnen wij ook. Zeker als je met een uitgebreid CRM pakket werkt, kan je deze segmentatie zelf ook realiseren.
Spaarzaamheid
In het hele systeem is LinkedIn zich er van bewust dat een hoge attentiewaarde ook samenhangt met een lage irritatiedrempel. Dus garanderen ze de verzender van de InMail dat de respondent de voorbije zestig dagen geen enkele andere commerciële boodschap via dat kanaal kregen. Als je natuurlijk eigenaar bent van het kanaal, dan kan je dat ook perfect controleren. In de echte wereld van de e-mailmarketing is dat helaas minder waar. Onderzoek (Pop, Pantea, 2013) wees uit dat 63,4 procent van de e-mailgebruikers dagelijks één tot vier commerciële berichten in de inbox zien belanden.
Doseren
Dat is ook logisch. Er is geen enkel controlerend mechanisme die alle e-mailberichten in de wereld wil of kan controleren – tenzij het de Amerikanen zijn. Maar dat je als e-marketeer niet alleen in de wereld staat, dat is duidelijk. Dat je moet opvallen door een goede ‘call to action’, dat is ook logisch. Maar dat je zelf goed moet nadenken of de nieuwe e-mailcampagne er niet eentje van het type ‘overdosis’ is, mag ook duidelijk zijn. Succes van e-mailmarketing is te zoeken in de juiste content – dat bereik je door segmentatie – en van een juiste timing!