De opt-in is het marketingjargon voor de toestemming van de klant om hem commerciële mailings te versturen. Specifiek gaat het om ‘voorafgaande, vrije, specifieke en geïnformeerde’ toestemming van de ontvanger. Maar wat wil dat nu eigenlijk zeggen?
Zonder geldige opt-in kom je er niet zomaar in. Niet alleen de spamfilters zullen je met argwaan bekijken, ook de arm der wet is alert. Maar wat wordt er nu van die opt-in verwacht?
Over het woord ‘voorafgaand’ zullen weinigen struikelen. Vrij, specifiek en geïnformeerd kunnen wel anders geïnterpreteerd worden. We leggen het hier even uit.
Vrij
Bij de wethouder staat de vrijheid van de internetgebruiker hoog aangeschreven. Wanneer een website bijvoorbeeld niet de mogelijkheid geeft aan de bezoekers om het vakje ‘neen, ik wil geen commerciële mailings ontvangen’ aan te vinken, dan wordt dat niet als ‘vrij’ beschouwd.
Maar ook bepaalde ‘spitsvondigheden’ van de marketeer zijn uit den boze. Zo is het niet toegestaan om het vakje ‘ja’ op voorhand aan te kruisen. Als de klant verplicht wordt om zich in te schrijven om toegang tot een product, dienst of kortingsbon te krijgen, wordt dat ook niet als ‘vrij’ beschouwd.
Specifiek
Er bestaat geen stilzwijgende toestemming bij de reguliere opt-in. De nieuwe abonnee moet specifiek aangeven dat hij commerciële e-mails van jou wilt krijgen. Let daarbij op dat de ontvanger alleen aan jou de toestemming gegeven heeft om hem in je mailinglijst op te nemen. Je mag dus niet zomaar zijn gegevens doorgeven aan een andere aanbieder.
Geïnformeerd
Bij de opt-in moet je heldere informatie verschaffen. Zorg ervoor dat er geen misverstand bestaat over het doel van de opt-in, namelijk het versturen van commerciële post. Je mag die informatie niet opnemen in de algemene voorwaarden. Beter is een kruisvakje toe te voegen waarin je duidelijk stelt wat de doeleinden zijn van de opt-in.
Er zijn twee uitzonderingen op die regel. Lees er meer over in onze volgende blogpost.