De welbekende welkomstmails hebben wel degelijk een effect op de responscijfers. Als je bedrijf geen welkomst- of bevestigingsbericht uitstuurt, dan loop je heel wat kansen mis.
Volgens Jill LeMaire, directrice van de consultinggroep Epsilon, halen welkomstmails een gemiddeld open ratio van vijftig tot zestig procent. Uit de cijfers blijkt nog dat abonnees, die een welkomstbericht ontvangen, hun lange termijn engagement met 33 procent verlengen voor dat ze afhaken.
Om je te helpen het meeste uit je welkomstcampagne te halen, geeft Epsilon hier enkele aanbevelingen mee.
Verstuur je welkomstbericht onmiddellijk
Hoe langer je wacht met de e-mail te versturen, hoe meer de aandacht van de abonnee verzwakt en andere e-mails ophopen in zijn inbox. Daarmee dalen de kansen dat de abonnee je e-mail zal openen. Het wordt daarom warm aanbevolen om je welkomstbericht binnen de tien minuten, nadat de abonnee zich heeft ingeschreven, te versturen.
Wees beleefd
Vergeet niet de abonnee te bedanken voor zijn inschrijving. Om de spamfilters een stap voor te zijn, kan je best aan de ontvanger vragen om je e-mail als ‘gewenst’ aan te duiden in de e-mail cliënt.
Vraag naar de voorkeuren van de abonnee
Leg uit dat bijkomende informatie je in staat stelt om meer relevante content toe te sturen. Hou daarbij rekening dat je je belofte moet waarmaken en de content moet laten aansluiten met zijn voorkeuren.
Overweeg diverse welkomstberichten.
Niet veel bedrijven sturen meer dan één welkomstmail uit, maar diegene die er meer uitsturen kunnen hun responsratio zien verdubbelen. Zo kan je bijvoorbeeld je e-mails nummeren zodat de ontvanger weet dat er nog meer volgen.
Het belang van een welkomstmail is niet te onderschatten. Iedereen houdt ervan om zich welkom te voelen. Denk eraan dat elke abonnee ook een potentiële klant is. Daarom kan het geen kwaad om hem hartelijk te bedanken voor zijn opt-in.