Vanaf 1 oktober mag u dus alleen nog mails of faxen versturen als u daar toestemming voor heeft bij de ontvanger, of wanneer het een bestaande relatie betreft.
Het blijft in e-marketingland wonderwel stil rond deze nieuwe wet. Ofwel is iedereen gerust in de voorbereiding die ze getroffen hebben, ofwel zijn ze niet van plan om rekening te houden met de diverse bepalingen van de wet. Wie zijn huiswerk nog niet gemaakt heeft, heeft nog veertien dagen de tijd. Tenminste als hij strafregels wilt ontlopen.
Toezicht
Een interessante vraag wordt hoe streng de overheid gaat optreden tegen overtredingen. Vermoedelijk zal er streng worden toegezien. De Nederlandse overheid heeft de introductie van deze nieuwe wet al eens uitgesteld. Het is dus beter om toch even extra te checken of je e-marketing beleid wel conformeert met de wet.
Expliciet
De toestemming van je lezer moet ‘expliciet’ zijn. Verscheidene bedrijven, e-mailen momenteel hun databestand met de melding: ‘Er komt een nieuwe wet die spam verbiedt. Als u geen e-mail meer van ons wil ontvangen, moet u reageren’. Deze omgekeerde wereld waarbij bedrijven van het opt-out principe uitgaan in plaats van opt-in, is voor de Nederlandse wetgever niet voldoende.
De nieuwe wet geeft duidelijk aan dat de onderneming expliciet toestemming moet hebben om andere bedrijven commercieel per e-mail te benaderen. Een e-mail met een vooraf aangevinkt toestemmingsvakje is eveneens niet toegestaan. Kan je, met de hand op het hart, van elk e-mailadres zeggen dat je deze toestemming verkregen hebt?
Rekbaar
Voor dat iedereen in paniek slaat nog even vermelden dat deze wet alleen geldt voor Nederlandse bedrijven die vanuit Nederland naar Nederlandse e-mail adressen communiceren. Bovendien gaat de wet er van uit dat bij een bestaande klantenrelatie voor gelijkaardige producten en diensten een impliciete toestemming van de klant verworven is. We zijn alvast benieuwd hoe rekbaar het begrip ‘gelijkaardig’ is!