We zijn altijd op zoek naar e-mailberichten waar we iets van kunnen leren. Met deze van het doe-het-zelf computerprogramma Kano krijgen we weer wat nieuwe inzichten. Vooral de eerste blok is zeer uitzonderlijk. Het is een startpunt van een e-mail die vooral op het gevoel inwerkt.
1 Kweek goodwill
In deze blok wordt de eigenaar van de inbox rechtstreeks aangesproken. Het lijkt wel een zekere vorm van schuldgevoel van de afzender. Kano erkent dat de inbox van een derde een heilige plaats is. Die moet met zorg behandeld worden en niet verdrinken in de agressieve berichten. Dus wordt naast de verontschuldigende insteek ook nog eens de frequentie meegedeeld. Als je zo geen welwillendheid bereikt, dan lukt het nooit. De openingszin wordt gelijk gevolgd door de USP.
2 Toon het product
Zeker als je product én eenvoudig is, én een paar karakteristieken kent die zo op het netvlies gebrand worden. De computer bestaat uit niet meer dan een aangepast toetsenbord met een touchpad zoals bij de laptops. De titel, één klik van je … is lekker dubbelzinnig. Die klik is in de vinger op de foto te zien, maar die is er ook in de vorm van een knop om door te klikken. Daar wordt ook nog eens wat tijdsdruk gelegd. De voorraad slinkt. Een Call-to-Action met een deadline werkt altijd beter.
3 Laat een ander over je product vertellen
Waarom niet een link leggen naar een nieuwsuitzending die over je product vertelt? Want naast het speelse, heeft het product ook een leer- en opvoedkundig component. Maar geloven de internauten je als je zo maar met deze boodschap in hun inbox valt? Dus als je anderen, dan nog in vlees en bloed kan laten vertellen over de voordelen van het product, dan moet je vooral niet je nieuwsbrief langer maken.
4 Toon voorbeelden
Laat je klanten voorbeelden inzenden. Als je nieuwe klanten kan verleiden met resultaten van je product die niet in scene gezet zijn, dan heb je weer een argument bij. Daarnaast laat je zien dat je product deel uitmaakt van een community. Gemeenschapsgevoel is een extra argument om de lezer tot conversie te verleiden.
5 Toon een tevreden klant
Schattig dat meisje, vind je niet? Ze is uiteraard niet zomaar uitgekozen. Neen, het is een nieuw visueel argument dat vertelt: kinderen kunnen heus met dit hippe computertje aan de slag. Je moet als potentiële koper niet twijfelen. Als je dergelijke beelden gebruikt, let er dan op – is hier weer perfect gebeurd – dat je recht in de ogen van de lezer kijkt!
6 Vertel het verhaal
Want als je al een hip product hebt gepresenteerd en een community hebt naar voor geplaatst, dan is er uiteraard ook een verhaal te vertellen. En allicht, meer dan één verhaal zit in dit product. Dus leggen we hier een link naar de blog van het product. Gewoon als het startpunt waar de story teller de lezer aan de hand meeneemt naar conversie.
7 Geef je referenties
Dit is ook iets wat je niet vaak ziet in een e-mailbericht. Deze van Kano sluit af met reeks linken. Netjes opgedeeld in twee rubrieken. In de eerste rubriek tref je linken aan die vertellen over het product. In de andere rubriek verwijzen de linken naar de achtergronden van het product. Via de link ‘kidtech’ kom je bij een verhaal uit dat je vertelt dat het normaal is dat kinderen de wereld van de technologie verkennen. Waarom niet met Kano?
Dit e-mailbericht is er eentje die eigenlijk niet expliciet vertelt dat je het product moet kopen – op de eerste doorlink na – en al evenmin zelf de voordelen op een rij zet. Neen, daar worden derden voor ingezet. Het spreekt vanzelf dat de e-mail in de daaropvolgende maand maar één boodschap kende die een paar keer herhaald werd: “koop mij”.