E-mailmarketing is en blijft een gevecht met de e-mailclient aan de zijde van de lezer. Daar moeten we steeds attent voor blijven. Een van de grote uitdagingen zijn de afbeeldingen.
Het is nog steeds een probleem. In de voorvertoningsschermen van een behoorlijk aantal e-mailclients staan het tonen van afbeeldingen standaard op uit. Nu is de eerste indruk altijd het belangrijkste. Bij het scrollen door de lijst van ingekomen e-mailberichten wordt meestal met één oog de lijst met de afzender en het onderwerp in het oog gehouden. Het andere oog staat dan gericht op het voorvertoningsvenster. Als de onderwerpregel niet triggert tot lezen, dan is misschien een herkenning in de voorvertoning een belangrijk element.
Onderstaande figuren zijn twee schermafdrukken van e-mailberichten die onmiddellijk na elkaar in onze in-box vielen. De eerste impressie laat duidelijk het probleem zien. Bij beiden zijn de figuren afgeknepen.
—-
Eén
Bij het eerste e-mailbericht is er iets te zien over voorregistratie, maar is dit voldoende om de lezer nieuwsgierig genoeg te maken om de afbeeldingen te gaan laden? Opvallend is dat de verzender geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid van de alternatieve tekst. Zo zou er toch iets meer relevante info bovenaan komen.
Twee
De tweede verzender weet duidelijk dat hem dit ongemak kan overkomen. Daar tracht men het origineler aan te pakken. De lezer wordt uitgenodigd om de figuren te laden als hij de volle impact van de nieuwsbrief wil ervaren. Maar wil hij dat? En meer nog, zal er daadwerkelijk op de button “niet ingebedde inhoud laden” gedrukt worden?
Drie
Daarom is het goed om enkele vuistregels te volgen wil je maximaal de blokkage van de figuren overleven…
Zorg er voor dat er voor elke figuur altijd een alternatieve tekst beschikbaar is. Dat is niet de naam van de figuur, wel een summiere beschrijving van wat de boodschap van de figuur zou kunnen zijn.
Is de figuur het logo van de firma of het product, dan is de alternatieve tekst natuurlijk de naam van je firma of product.
Zorg er ook voor dat de zichtbare tekst relevant is. Hij valt immers op. Met ‘editors notes’ en met ‘voorregistratie geopend’ ga je zeker geen potten breken. Beter gebruik je concrete zinnen. Met ‘firma x kiest voor product y’ of ‘voorregistratie beurs x gaat van start’ laat gegarandeerd sneller een belletje rinkelen!