Het is snel gebeurd. Je komt een interessante website tegen die een leuke nieuwsbrief aankondigt. Inschrijven dan maar. En zoals het hoort, werd de inschrijving netjes bevestigd.
Gemiste kans
Wat een welkom boodschap zou moeten zijn, bleek een koude douche. We kregen nog eens onze eigen naam en e-mailadres voorgeschoteld. Vriendelijk van de betrokken webbeheerder, je weet maar nooit dat je je eigen e-mailadres ooit vergeet! De taal van de getriggerde e-mail was in het Engels. De website waar ik me inschreef voor de nieuwsbrief, sprak me aan in het Nederlands. En om me helemaal het gevoel te geven welkom te zijn, kreeg ik gelijk de uitschrijfknop voor mijn neus gezet. Een gemiste kans dus.
Hoe dan wel?
Wel, zorg dat je in het welkomstbericht meer te vertellen hebt dan enkel de uitschrijfknop. Iemand die zich inschrijft, zal enkele seconden later nog niet van gedachte veranderd zijn. Heet het nieuwe contact eerst welkom, in eigen taal wel te verstaan. Je kan op dat ogenblik ook wat extra informatie geven over de nieuwsbrief. Wanneer kan je die verwachten, wat is de frequentie, wat is de inhoud. Misschien kan je gelijk een link meegeven met de laatste editie. Zo kan je de lezer al dadelijk engageren. Ook je nieuwsbrief moet je verkopen!
En dan nog extra…
Een e-mail die getriggerd wordt door een inschrijving is een belangrijke e-mail. Je contact verwacht die bevestiging, zodat hij of zij zeker is van de registratie. Dus is er een focus op je business. Misschien het moment om er een service element bij in te bouwen. Zeker als je het inschrijfformulier op de website eerder karig hield. Vraag aan je lezer welk onderwerp hem het meest interesseert. Lijst een paar mogelijkheden op. Met één druk op de link breng je hem naar de juiste pagina op je website, maar vul je ook zijn profiel ineens mee aan. Perfect om straks dynamische content op lost te laten!